Kinesiotaping

Kinesiotaping is een methode om spieren te omzwachtelen (te tapen). De methode, die in Japan werd ontwikkeld, wordt in de sport en in paramedische beroepen toegepast.

De gebruikte tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt circa 140%, is daarmee vergelijkbaar met die van de huid. Zo worden de spieren niet vastgezet, maar kunnen vrij bewegen, zonder dat zij meer kunnen uitrekken dan gewenst is.

Een voordeel van Kinesiotaping is dat de tape dagen kan blijven zitten. Hierdoor vindt het herstel 24 uur per dag plaats, in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik.

Hoe en waar getapet moet worden is zeker niet willekeurig. Fysiotherapeuten zijn de aangewezen personen om deze methode goed toe te kunnen passen.

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie Master in de Manuele Therapie